Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد درویش حین تور پژوهشی در مجموعه‌های جهانی فارس ازجمله پارسه و پاسارگاد (تخت جمشید، مقبره کورش، نقش رستم و…) گفت: به دلیل خشک شدن ۲ تالاب معروف بختگان و پریشان در معرض جدی هجوم ریزگردها و افزایش سرطان خون قرار گرفته است.

وی گفت: خشکسالی‌های پی در پی و برداشت بی رویه تلمبه‌های روستایی از منابع آب زیرزمینی در دشت‌های ارسنجان و خرامه و فسا، جهرم، داراب، استهبان و…باعث نابودی تالاب‌های زیبا و دریاچه‌های مهم این استان و فارس اکنون به کانون مهم فرسایش‌های بادی جنوب ایران تبدیل شده و غم انگیزتر آنکه هیچ گروه جدی و مطالبه گر یا جنبشی خودجوش و مردمی و تحول خواه در حوزه محیط زیست و احیای دریاچه‌های استان در سطح مدارس، دانشگاه‌ها، شوراها و تشکل‌های به اصطلاح حامی طبیعت و تالاب‌ها در شیراز و استان فارس برای مقابله یا بررسی علل نابودی دریاچه‌ها و زیستگاه‌های جانوری و… وجود ندارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرکل سابق مشارکت‌های مردمی سازمان محیط زیست کشور گفت: فارس می‌تواند ایران‌بانان بزرگی را بویژه در حوزه حفظ اماکنی مثل مجموعه‌های تاریخی و تالاب‌ها و دریاچه‌ها تربیت کرده و آموزش یا پرورش دهد.

این کنشگر ملی محیط زیست با بیان اینکه در هیچ استانی از کشور جز فارس ۱۸ منطقه حفاظت شده و این همه تنوع اقلیمی سراغ نداریم، یادآور شد: چنین تنوعی نیازمند مردم و جوانان عاشق و دلباختگانی است که قدر این نعمتها را در کنار مراکز مهم تولید ثروت و اشتغال همچون تخت جمشید، نقش رستم و پاسارگاد بدانند و در حفظ و نگاهبانی و احیای آنها بکوشند.

این فعال محیط زیست گفت: متهم ردیف اول در زمینه بحران آب، فرسایش خاک و از بین رفتن تالاب‌ها سو مدیریت‌ها است و با توجه به رکوردداری فارس در بحران‌های مختلف طبیعی و غیر طبیعی ازجمله خشکسالی‌ها و فرونشست زمین‌ها از این موضوع نباید غافل شده یا به راحتی گذشت.

درویش در ادامه اظهار کرد: نشست زمین در شهرستان فسا و جهرم با ۵۴ سانتی متر عمق همچنان در حال پیش روی است و تأسف بار اینکه این نشست‌ها را در کهن‌ترین زادبوم تاریخ ایران؛ در دشت‌های مرودشت و پاسارگاد و در مجموعه‌های تاریخ ایران و جهان مثل نقش رستم و تخت جمشید و پاسارگاد و ارسنجان نیز شاهد هستیم.

وی عنوان کرد: یکی از بزرگترین فروچاله های فارس در «ایج» استهبان اتفاق افتاده که با توجه به وجود تعدد مناطق حفاظت شده و پارک جنگلی که نشان دهنده پتانسیل بالای استان فارس است و سابقه فرهنگی و مذهبی این استان شایسته نیست که فارس این وضعیت را داشته باشد.

او در ادامه با بیان اینکه همه بحران‌ها از جمله خشکسالی‌ها، بی آبی‌ها و… قابل کنترل شدن است، افزود: متأسفانه هنوز به بهانه خودکفایی در برخی از محصولات کشاورزی از جمله گندم با این آب نداشته به کشت برنج و گندم و هندوانه و گوجه فرنگی و محصولات نیازمند آب فراوان در بالادست دریاچه‌ها و تالاب‌ها و… می‌پردازند و جشن‌های خودکفایی فلان محصول باغی و زراعی مثل گندم و… را برگزار می‌کنیم.

به گفته درویش، وجود همین فروچاله ها برای بلعیدن ۲۵۰۰ سال تاریخ تخت جمشید کافیست زیرا زمین در اطراف پایتخت هخامنشی‌ها دهان باز کرده و آژیر قرمز برای حضور گردشگران بعد از کرونا در آنجا به صدا درآمده است.

نماینده ایران در کمیته محیط زیست جهانی یونسکو، تصریح کرد: طبق قوانین ملی و بین المللی هرگونه دخل و تصرف در حریم آثار جهانی بویژه حریم درجه یک و دو ممنوع است؛ چند سال پیش شکاف‌های مختلفی تنها در قسمت شرقی این بنای عظیم هخامنشی به وجود آمده بود اما در این سفر و پس از مدتها شاهد آن بودم که خیز آنها بیشتر شده و در شرق، غرب و جنوب تخت جمشید هم نشانه‌هایی از شکاف‌های زمین دیده می‌شود.

او تاکید کرد: دیگر هیچ نیرویی نمی‌تواند در برابر فرآیند ویرانگر نشست زمین بایستد؛ آن زمان که تعداد سدهای حوضه آبخیز کر و سیوند را بیش از ظرفیت نیاز ساختیم و علاوه بر درودزن، سدهای ملاصدرا و سیوند را هم ساختیم بختگان را هم نابود کردیم، باید به فکر وقوع این بحران می‌افتادیم. با وجود این، وسعت شالیکاری ها در کامفیروز را از ۳۰ هزار هکتار به بیش از ۱۳۰ هزار هکتار در اوج بی آبی‌ها و خشکسالی‌ها افزایش دادیم.

درویش از نشست زمین در دامنه شرقی کوه رحمت و حوالی ایوان قدمگاه در توابع ارسنجان خبر داد و افزود: دامنه کوه رحمت و در جانب شرقی صفه کوه تخت جمشید بناهای خشتی موسوم به خزانه داریوش قرارگرفته است؛ تخت جمشید زنگ هشدار را برای پاسارگاد به صدا درآورد و آنگونه که مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید هم سابق بر این اظهارداشته، نشست زمین بیشتر خود را در تخت جمشید نشان داده و مشکل در پاسارگاد به عیانی پایتخت هخامنشیان نیست.

این فعال محیط زیست گفت: تَرَک ها بیش از آنکه فرو چاله‌ها را به جان تخت جمشید بیندازند، برای نقش رستم خط و نشان کشیده‌اند اما کمتر کسی به آنها توجه کرده است. این خیزش ابتدا بدنه کوه نقش رستم جایی که مقبره «خشایارشا» قرار دارد را خطر انداختند اما ترَک بزرگ‌تر در پای این مجموعه جهانی ایجاد شده که فعالان حوزه میراث فرهنگی آن را نتیجه کاهش سطح سفره‌های آب زیرزمینی منطقه می‌دانند اما این فقط چاه‌ها نیستند که برای تاریخ ۲۵۰۰ ساله این سامان نقشه کشیده‌اند بلکه پارکور کارها و پدیده زشت وندالیسم و یادگارنویسی ها و… نیزبرای اینچنین آثاری خطر محسوب می‌گردند.

به گفته درویش، معدنکاران هم با انفجارهایی که در کوه‌های نزدیک آثار تاریخی مرودشت و ارسنجان و پاسارگاد و… ایجاد می‌کنند شرایط حفظ آثار جهانی را خطرناک ترمی کنند؛ راهکار اصولی برای حل بحرانی که گریبانگیر ۲۵۰۰ سال تاریخ و دشت حاصل خیز مرودشت شده پرکردن چاه‌های جدید بدون مجوز و ممانعت از کشت‌های بی حساب و کتاب محصولات کشاورزی مثل برنج وسیفی جات است.

کد خبر 5151791

منبع: مهر

کلیدواژه: شیراز محمد درویش فرونشست زمین تخت جمشید ویروس کرونا زلزله آمار کرونا کرمانشاه بوشهر شیوع کرونا خطبه های نماز جمعه سی سخت شهرکرد اردبیل شهرستان کرج مشهد زمین لرزه بارش برف خشکسالی ها دریاچه ها تخت جمشید نشست زمین محیط زیست تالاب ها نقش رستم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۱۰۷۵۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گشت و گذار در سرزمین انبه‌های ترش | یخچال کله قندی ۲۷۰ساله در حوالی پایتخت

همشهری - سعیده مرادی: روستای ترشنبه قدمتی ۱۸۰ ساله دارد و در آن می‌توان در کنار لذت از طبیعت زیبا و تنفس در هوای پاک به تماشای تاریخ نشست.

روستای سرسبز و تاریخی

زمین‌های ترشنبه با برکت و حاصلخیز است و از درختان گردو و هلو تا انواع صیفی‌ و سبزی‌ در باغ‌های آن به بار می‌نشیند. شاخ و برگ و میوه بسیاری از درختان روی دیوارهای گلی باغ‌های روستا سرازیر شده و به کوچه پسکوچه‌های آن حال‌وهوای دلنشینی بخشیده است. بعضی از اهالی به یاد دارند که تا چند سال پیش زمین‌های روستا پر بود از انبه‌های ریز ترش و می‌گویند نام اینجا «ترش انبه» بوده که در گویش‌های محلی به «ترشنبه» تغییر پیدا کرده است. در ترشنبه به زحمت می‌توان خانه و باغی پیدا کرد که اهالی مقابل آن درخت و نهالی نکاشته باشند.

یادگار صفوی

این روستا در دل خود آثار تاریخی مختلفی را جای داده است. اگرچه برخی از آنها مانند کاروانسرا و قلعه خشتی از بین رفته‌اند، اما تعدادی دیگر مانند تپه طلا و یخچال قدیمی هنوز مقصدی برای گردشگری‌اند. از یخچال این روستا که به شکل کله قند بزرگی خودنمایی می‌کند می‌توان به‌عنوان بزرگ‌ترین یخچال قدیمی تهران نام برد که با کمک میراث فرهنگی بازسازی شده است. این یخچال باقی مانده‌ای از بناهای دوران صفویه است و در زمره آثار ملی قرار دارد. مساحت کلی یخچال ترشنبه ۴۶۰‌مترمربع است که ۲۰۰‌مترمربع آن زیربنای این اثر تاریخی محسوب می‌شود. تپه طلا نیز انبوهی خاک رس تپه مانند باقیمانده از برج و باروهای باعظمت قلعه خشتی است و اهالی ترشنبه از آن با عنوان «تپه طلا» یاد می‌کنند. در روستای ٣٠٠هکتاری ترشنبه آرامستانی قدیمی هم وجود دارد. تقریبا همه سنگ‌های قبر آرامستان ترشنبه با دست و بدون دستگاه برش خورده و تراشیده شده‌اند. از سال‌ها پیش در این آرامستان کسی دفن نشده است.

نشانی: اسلامشهر، بخش چهاردانگه، روستای ترشنبه

حریم منطقه:۱۸

چطور برویم: از بزرگراه آیت‌الله سعیده وارد جاده ساوه شوید. پس از طی ۱۶ کیلومتر از طریق خیابان صادقیان به سمت ترشنبه بروید.

امکانات: مسجد، سرویس بهداشتی

امکان کمپ زدن: دارد

ویژگی: دارای جاذبه طبیعی و تاریخی

کد خبر 850302 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها تعطیلات سفر - گردشگری روستا اوقات فراغت تهران تور- گردشگری

دیگر خبرها

  • گشت و گذار در سرزمین انبه‌های ترش | یخچال کله قندی ۲۷۰ساله در حوالی پایتخت
  • دختر گمشده در جنگل دشت شاد کالپوش پیدا شد
  • هشدار در دشت تبریز؛ کدام بناهای تاریخی در خطرند؟
  • نشست چندباره خیابان‌های اصفهان/وقتی زمین زیر پای مردم سست می‌شود
  • الگوی نظام‌ بهره‌برداری کشاورزی عامل افزایش بهره‌وری آب و خاک است
  • نشست زمین برای چهارمین بار در خیابان شهیدان کاظمی + عکس
  • هفتمین نشست مقامات عالی‌رتبه خزر برگزار شد
  • تکرار نشست زمین در خیابان شهیدان کاظمی/عمق فرونشست ۴ متر است
  • نشست زمین و ترکیدگی لوله در خیابان شهیدان کاظمی
  • ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان